Verschillende generaties op de werkvloer, hoe ga jij daarmee om ?
Binnen veel organisaties zijn mensen met verschillende leeftijden aan het werk. En elke generatie zoekt werkt weer op een andere manier en wil weer op een andere manier samenwerken, dit kan nogal een uitdaging zijn.
Dit zou zo een dag bij jullie op kantoor kunnen zijn:
Karel (64, baby boomer) is de nieuwe medewerker Stephanie (25, generatie Z) aan het begeleiden. Het gaat hartstikke goed, maar Karel vind wel dat Stephanie veel zelf probeert uit te vinden en op haar eigen manier wil doen, ze kan het toch ook gewoon aan hem vragen ?
Ergens anders in de ruimte schreeuwt Piet (43, generatie X): “Zo dat is lekker zeg, ga zo maar eens inpakken, het is donderdagmiddag 16.55 uur, ik heb zo lekker weekend, even gauw de kids ophalen en dan genieten (en op maandag is hij ook vrij) !! Karel roept hem toe: Fijn weekend, ga je nog wat leuks doen ? Maar ondertussen denkt hij terug aan zijn tijd, toen werkte iedereen gewoon alle dagen van de week, 40 uur.
Het bureau naast Karel zit Petra (30, generatie Y, Milliennials). Zij moet echt nog niet aan kinderen denken, eerst haar eigen ding, wellicht een wereldreis maken met groep vrienden of misschien wel een nieuwe uitdaging qua werk.
Zo zie je maar dat iedereen andere waardes, gewoontes en eigenschappen heeft.
Waarom generatiemanagement?
Mooi toch al die verschillende generaties op kantoor? Het geeft een organisatie diversiteit. Op het eerste zicht lijkt alles goed te gaan, iedereen mag elkaar, respect naar elkaar en misschien heel af en toe een meningsverschil tussen de generaties. Lekker laten gaan toch ? Nou dat is wellicht niet heel handig. Voor iedereen is het goed om te weten wat de verschillen zijn tussen de verschillende generaties. Als je hier als bedrijf actief met generatiemanagement bezig bent, haal je hier veel voordelen uit en heeft dat een positieve invloed op de organisatie.
Voorkom dat men elkaar niet begrijpt
Zoals is het voorbeeld bescheven, heeft Karel moeite met de ‘zelfredzaamheid’ van Stephanie. Karel is vanuit zijn generatie gewend om te overleggen en problemen op te lossen door samen te werken. Stephanie is opgeroeid in een snelle digitale wereld waar ze, als ze iets even niet weet, het vliegensvlug online opzoekt. Dan hoeft ze er toch niemand mee lastig te vallen, is haar redenatie. Als medewerkers zoals Karel en Stephanie leren dat bepaald gedrag verklaarbaar is vanuit een generatieverschil, ontstaat er meer wederzijds begrip en worden eventuele misverstanden voorkomen.
Maak gebruik van de verschillen
Vaak zie je dat er een wedstrijdje is tussen de verschillende generaties, ze denken allemaal dat hun manier de beste is (de een denkt dat zijn ervaring en kennis beter is en de andere denkt weer dat alles snel opzoeken via Google de beste manier is) en uiteindelijk haal je hier niet de beste resultaten mee. Als je ervoor kan zorgen dat de kwaltieiten van iedereen worden benut, omar je de diversiteit, maak je de organisatie wendbaarder en sterker en ook nog eens veel betere resultaten.
De uitstraling (imago) van jouw organisatie wordt bepaald door jouw medewerkers
Wil je een bepaalde uitstraling hebben, houd dan goed rekening met de medewerkers, en dan met name de generatie, die voor jou werken.
Wil jij graag een fris, dynamisch, jong imago hebben, maar heb je voornamelijk mensen in dienst van boven de 40 of 50, dan zal dit niet uitstralen wat jij voor ogen hebt. Andere kant op kan ook, wil jij graag staan voor kennis en ervaring (autoritaire uitstraling) dan doe je er goed aan om niet alleen maar jonge werknemers in dienst te nemen. Jouw klanten zullen je dan namelijk niet snel serieus nemen. Denk dus goed na wat je wilt uitstralen en welke mensen je hiervoor in dienst zou moeten nemen.
Hou de kennis in huis !!
De komende jaren zullen de baby boomers met pensioen gaan. Zij hebben in al hun jaren veel kennis en ervaring opgedaan. Het is zonde om al die kennis en ervaring te laten gaan. Door hier slim op in te spelen, door bijv het coachen van nieuwe/jonge medewerkers door de oudere generatie en kennisevents te organiseren, word al de kennis en ervaring overgebracht en behouden binnen de organisatie. Doe dit zolang het nog kan !! Het is doodzonde om alle die vergaarde kennis niet te behouden.
